tisdag 8 oktober 2013

POL-ETIK I VALNÄMNDEN?

Publicerat i SDS "Omkretsen"
Politiskt arbete bygger på förtroende och tillit mot både väljare och politiker emellan.
Valnämndens presidium, vari jag ingår som enda icke moderat, har beslutat föreslå nämnden att söka dispens hos länsstyrelsen för 1 valkrets till valet 2014 istället för idag 3 valkretsar. Dispens krävs eftersom att den nya vallagen inte träder i kraft förrän till valet 2018. Dispensansökan är skriven och klar och skulle tas upp den 10 september i valnämnden. Kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman har i kommunfullmäktige i våras sagt att så fort vi får möjlighet så skall vi återgå till 1 valkrets.

Nu meddelar valnämndens ordföranden Lars Olin via mail att tisdagens möte i valnämnden är inställt p.g.a. avsaknad av ärenden vilket innebär att dispensansökan inte kommer att genomföras. Jag har krävt att dispensansökan skall fullföljas och Folkpartiet kommer att driva detta.
Vad är det som händer när ett styrande parti först häver en överenskommelse i presidiet och sedan inställer ett möte med nämnden med motivation att det inte finns några ärenden? Jo, man förkastar det politiska arbetet och man försvårar framtida överenskommelser över partigränserna.

Att moderaterna hanterar ledamöterna i valnämnden på detta sätt är ett bevis på bristande kompetens och etik. 2013-09-06